Kaskad Baca Sistemi Nedir?
Günümüzde doğalgaz maliyetlerini en aza indirmek için yakıcı cihazların ortak bağlantı ile sıralı çalışması sağlanarak enerji tasarrufu yapılır. Kaskad sisteminde tüm kombiler birbirine bağlanarak tek bir beyin ile çalışması sağlanır. Bu sistemde ilk olarak ilk kombi çalışır ve su sıcaklık seviyesi istenilen seviyeye gelmezse diğer kombi otomatik olarak devreye girer. Kombi sayısı sistemin büyüklüğüne göre belirlenir. Sistemde gereğinden fazla doğalgaz harcanmaz. Isıtma konvansiyonel kazan sistemleri ile sağlandığında, kaskad kadar detaylı bir sistem olmadığı için gaz sarfiyatı da fazla olur. Konvansiyonel sistemlere göre çok düşük baca gazı sıcaklıkları sayesinde baca kayıpları da minimum seviyededir. Kaskad sisteminde bir arıza olduğunda ısıtma tamamen durmaz ve sistem diğer cihazlarla çalışmaya devam eder.
Bu ekonomik bağlantını, atık gazlarını paslanmaz baca kolektörü ile birleştirerek dışarı atılmasını sağlayan baca sistemine kaskad bacası denir. Bacalar yüksek yoğuşma sebebi ile çok fazla korozyon yapıcı NOX bileşenlerine maruz kalırlar. Bunun için paslanmaz bacalar 316 L malzemeden yapılmalıdır. Bacalar içerisindeki yoğuşmayı atmak için en az 3 derecelik eğim ile montajlanmalıdır.
Kaskad Kazan Ne İşe Yarar?
Kaskad kazanlar, yanma sonucu meydana gelen baca gazı içindeki su buharını yoğunlaştırarak, buharın içinde bulunan suyu, enerjiyi ısıtma sistemine aktarır. Bu sayede aynı miktardaki yakıttan daha fazla enerji elde edilmiş olur. Kaskad kazan, akıllı kumanda panelleri ile kontrol edilir. Anlık ısıtma ihtiyacını takip eden kumanda panelleri, bu ihtiyaca karşılık, çıkış suyu sıcaklığını ve kazan kapasitesini hesaplayarak işletim yapar. Kumanda panelleri kazanları belirli bir sıra mantığına göre işletime alır. Bunun yanı sıra, dış hava sıcaklığını da dikkate alarak ısıtma yükünü hesaplar. Bu sayede tek noktadan sistemin verimli olarak çalışmasını sağlar.